Gaat je onderneming Zero Emissie?
Check de subsidieregelingen hier:
Lees verder

Gebroeders Geens blaast 35 kaarsjes uit...

Vandaag bestaat Gebroeders Geens 35 jaar. Frans en Marcel bouwden in 1987 hun eerste Rollmops en 2 jaar later startten zij hun onderneming in de Hinnenboomstraat. Hier staat het bedrijf nog steeds. Ook de essentie is er nog steeds, ondernemers zo goed mogelijk van handenarbeid verlichten.

35 jaar is een hele tijd om op terug te kijken.

  • Van twee broers groeide de onderneming, naar meer dan 60 medewerkers in 2024.
  • Van een Rollmops ontwikkelen voor een lokale ondernemer, naar 900 afgewerkte machines in 2023 en export naar Nederland, Polen, Frankrijk, Duitsland, USA, Denemarken, Oostenrijk...
  • En in 2024 breidt het familiebedrijf de productiesite uit in... de Hinnenboomstraat (natuurlijk).

Lees hier hoe het allemaal zo uitgroeide:

Hoe het allemaal begon

In 1987 zochten Frans en Marcel naar een oplossing voor de klinkerleggers en zag de eerste Rollmops het levenslicht. De transportmachine moest snel en licht zijn, zodat er vlot klinkers konden worden aangebracht bij de klinkerlegger. Deze eerste machine werd ontwikkeld uit de onderdelen van een gemotoriseerde kruiwagen.

Twee jaar later, in 1989 werd de eerste Rollmops dan gemaakt door Gebroeders Geens nv. Toen was de bedrijfskleur nog groen en gebeurde de productie in de schuur van de ouders van Frans en Marcel. Deze ruimte was bijna onmiddellijk te klein en het bedrijf verhuisde naar de Hinnenboomstraat 5, waar nog steeds elke Rollmops (en later ook elke Knikmops) ter wereld gemaakt worden.

Rollmops werkte goed en het vertrouwen groeide. Gebroeders Geens ging over tot de productie van een grotere Rollmops met 4-wiel aandrijving. De Rollmops 70 werd gemaakt om ook door los zand te kunnen rijden.

De zoektocht naar groter en sterker

10 jaar na de eerste Rollmops kwam de Knikmops 90 op de markt. Gebroeders Geens maakte hun eerste kniklader met dezelfde basiswaarden als de Rollmops, robuust, sterk, maar bovenal licht. De hefkracht ten op zichte van het eigen gewicht moest zo hoog mogelijk zijn. Al snel werd de Knikmops net als de Rollmops een bekend gezicht bij wegenwerken. Maar ook andere sectoren toonden hun interesse. Zo kreeg de Knikmops in 2002 een grote broer, de Knikmops 130. Net dat meer kracht, maar nog steeds erg licht en gemakkelijk te transporteren. De Knikmops 130 is het meest verkochte Knikmops model vandaag de dag.

Zes jaar later, in 2008 werd er een grotere en zwaardere optie ontworpen, de Knikmops 250. Deze kniklader van 2.5 ton bleek zijn grootste fans te hebben in de landbouw, waar de machine niet teveel getransporteerd moest worden, maar waar de hefkracht het belangrijkst werd.

In 2010 kreeg de Knikmops zijn grootste familie-uitbreiding. De allerkleinste, de Knikmops 80 werd ontwikkeld voor de tuinbouwsector, meer bepaald gespecialiseerde tuinonderhoud voor kleine stadstuinen. Deze lichte, maar vooral smalle machine kan op zijn smalste banden door de deur rijden en dus op de meest onbereikbare plaatsen een team gaan ondersteunen. Ook een Knikmops 100 als evolutie op de vaste waarde Knikmops 90. Voor de tuinaanleggers van de iets grotere tuinen werd de  Knikmops 180 uitgewerkt, deze machine weegt net geen 2 ton en kan nog perfect op een aanhangwagen van tuin naar tuin gereden worden. Uiteindelijk bleek deze ook de ideale oplossing voor kleine afbraakwerken en de woningbouw.

In 2013 werd de telescopische arm door Gebroeders Geens onder de loep genomen. Deze optie werd geheel herzien en herwerkt, waardoor ook deze een succes werd. Vanaf de Knikmops 100 kan elke Knikmops weer net dat beetje hoger reiken dankzij de telescopische arm. In de jaren daarop kregen alle modellen een moderner en praktischer uitzicht en gebeurden er veel moderniseringen aan de binnenkant van de machine.

Vandaag vierden we feestelijk met een cupcake en een kaarsje. En dromen we van de volgende 35 jaar.